Acum cand biserica incepe al treilea mileniu crestin, cred ca vom vedea schimbari profunde si profetice avand loc. Profunde pentru ca aceste schimbari vor afecta fiecare parte a vietii noastre ca si credinciosi. Vor afecta modul nostru de inchinare si rugaciune. Vor afecta acele lucruri pentru care ne rugam si despre care ne rugam. Va afecta modul cum ne conducem serviciile bisericesti, structura de organizare a bisericii, si modul de evanghelizare si crestere de ucenici.  

Aceste schimbari sunt profetice pentru ca reflecta lucrarea continua a Duhului Sfant de restaurare a adevarurile “pierdute” la trupul lui Hristos. Sunt profetice pentru ca reflecta lucrarea lui Dumnezeu de a readuce biserica la adevaratele ei radacini biblice evreiesti si la roadele pe care aceste radacini sunt destinate sa le aduca. Sunt  profetice pentruca ele exprima ceea ce spune si face Dumnezeu in biserica de astazi. Si sunt profetice pentru ca vor cauza biserica sa fie un instrument profetic in mainile lui Dumnezeu care va afecta lumea si poporul evreu, si va pregati calea pentru intoarcerea lui Isus.  

  

LUCRAREA APOSTOLICA SI PROFETICA AUTENTICA   

Probabil ca cea mai contradictorie restaurare care are si va continua sa aiba loc, este restaurarea apostolilor si profetilor autentici in viata de zi cu zi a trupului lui Hristos. De secole, aceste doua slujbe  de baza au fost complet respinse, ignorate cu intentie, sau mentionate ca ceva de domeniul trecutului. Cei careau indraznit sa se numeasca apostoli sau profeti au fost de regula persecutati ca eretici periculosi, alungati ca unii inselati de diavolul, sau tratati ca niste egomaniaci egoisti inselati. Din nefericire multi nau fost decat atat. Dar impostorii sunt foarte folositori pentru ca ei servesc ca si contrast pentru ca cei autentici sa fie mai usor recunoscuti. Altii care nu au folosit titlurile sfinte de „apostol” sau „profet”, dar in realitate au actionat ca apostoli si profeti aducand o reforma in biserica, au fost de obicei persecutati si martirizati chiar de biserica pe care au iubito si pe care au cautat sa o restaureze la o credinta si practica mult mai biblica.   

Efeseni 2:20 invata clar ca apostolii si profetii sunt slujbe de baza. Biserica de astazi pur si simplu nu poate fi sau actiona fara aceste lucrari vitale. Efeseni 4:13 declara ca Dumnezeu a dat cinci slujbe in biserica. Apostolii si profetii impreuna cu pastorii, invatatorii si evanghelistii au fost dati bisericii „pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos.” A ajuns trupul lui Hristos la unirea credintei? A ajuns trupul lui Hristos la starea de om mare? A ajuns trupul lui Hristos la plinatatea lui Hristos? Raspunsul e evident, „Nu”. Atunci de ce credem ca noi avem nevoie doar de trei dintre aceste slujbe? De ce acceptam atunci doar trei din cele cinci lucrari? Pot trei lucrari sa faca treaba a cinci? Dumnezeu a spus ca avem nevoie de toate cinci pentru a ajunge la maturitate. Cand Sa razgandit?   

Slujbele de apostoli si profeti sunt mentionate in acelasi fel ca si celelalte trei, ca si daruri pentru biserica. Atunci de ce avem mii de pastori, evanghelisti, si invatatori mai mult ca apostoli si profeti? Biblia nu spune ca vor fi mai multi cu un dar decat altul. De ce ar da Dumnezeu mai mult din cele trei daruri, decat din cele doua, mai ales cand acestea doua sunt mult mai importante pentru temelia trupului lui Hristos?  

Nu putem sa nu ascultam indrumarea clara a lui Dumezeu, sa respingem purtarea Lui de grija si sa asteptam ca biserica sa functioneze dupa modul cum a fost creeata. Dumnezeu a proiectat biserica sa functioneze exact asa cum a fost creeata. Dumnezeu a proiectat biserica in asa fel ca sa nu poata functiona  ca trup al lui Hristos fara slujirea apostolica si profetica autentica. El nu ar proiecta trupul lui Hristos sa functioneze intrun anumit mod si mai apoi sa nu furnizeze tot ceea ce este necesar pentru o functionare normala. Ar face El asta? Bineinteles ca nu. Atunci ce sa intamplat cu apostolii si profetii nostri? Ar putea fi faptul ca am fost inselati sa credem ca biserica de astazi functioneaza asa cum trebuie? Cine a indepartat slujbele de apostol si profet din biserica? De ce au facuto? Care a fost motivul lor?  

In timp ce biserica sa indepartat de radacinile ei evreiesti si a imbratisat concepte si teologii nebiblice, satan a putut sa infecteze biserica cu numeroase „doctrine diavolesti”. El a creeat strategii iscusite care au indepartat cu succes slujbele de apostol si profet din biserica. Satan stia ca daca va putea dezradacina aceste puternice slujbe de baza din viata bisericii, va putea foarte usor manipula biserica si crea o noua religie nebiblica. Daca biserica putea fi scoasa de sub influenta si autoritatea ungerilor apostolice si preofetice, satan va putea inlocui aceste ungeri cu influentele lui proprii. Istoria ne arata cum satan ori a ucis apostolii si profetii, ori ia inlocuit cu cei a caror calificare nu era bazata pe ungerea si daruirea de sus, ci erau loiali unei „institutii bisericesti”. De asemenea el a cautat sa dezradacineze slujbele lor cu minciuni ca acestea: „Timpul apostolilor a trecut, toti apostolii si profetii sunt morti si la fel sunt si slujbele lor.”  

Acei cu loialitati gresite au ajuns cu usurinta sub controlul satanei pentru ca motivatiile si scopurile lor nu au fost biblice. Ei au urmarit pozitii institutionale, bani si putere. Pentru a completa inselatoria, satan a aranjat cu dibacie ca ei sa adopte titlurile de „apostol” si „profet”, ori un alt titlu eclesiastic ce a inlocuit pozitia apostolilor si profetilor. Ei nu au avut o ungere apostolica si profetica autentica, nu au avut autoritate si motivatie. Ei au avut doar titlurile.   

      

RECUNOASTEREA POSTOLILOR SI PROFETILOR AUTENTICI  

 Doua dintre cele mai frecvente intrebari puse despre aceste slujbe sunt: “Cum ii putem recunoaste?” si “Cum ne raportam la ei?” Intrun eseu asa scurt ca acesta, nu putem intra in toate aspectele slujbelor de apostol si profet. Dar este important sa incepem procesul de demistificare a acestor slujbe si sa intelegem ca apostolii si profetii nu “sclipesc in intunerec”! Ei sunt pur si simplu oameni si femei care au o ungere apostolica si profetica data ca sa indeplineasca anumite lucrari in trupul lui Hristos.   

 Isus a laudat biserica din Efes in Apocalipsa 2:2 pentru ca ia incercat pe cei care spuneau ca sunt apostoli si nu erau. Este responsabilitatea noastra sa examinam motivele si roadele acestor slujbe. Exista ceea ce eu cred ca cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cautam in vietile acelor barbati si femei care sunt si vor fi parte a restaurarii acestor slujbe.  Sunt ei motivati sa faca lucruri pentru binele vostru? Cauta ei sa sustina si sa intretina scopurile lui Dumnezeu in viata voastra? Merg ei alaturi de voi ca sa va ajute sa implinti scopurile lui Dumnezeu pentru viata voastra? Sunt mai interesati sasi construiasca propria organizatie, denominatiune sau retea (ca sa folosesc o expresie la moda astazi) mai mult decat imparatia lui Dumnezeu? Sunt interesati de cresterea voastra sau de banii vostri? Ce primiti ca sa va alaturati lor sau care e costul?   

 Profetii si apostolii nu sunt interesati de banii vostri ci de cresterea si maturitatea voastra spirituala. Nu cer nimic in schimb ci chiar se bucura sa sufere in locul vostru. Banii, pozitia, puterea politica si avansarea organizationala nu sunt prioritati in viata lor. Le pasa prea putin de astfel de lucruri. Cand gasiti astfel de oameni, ei sunt vrednici de sprijinul vostru financiar si de loialitatea voastra spirituala. Ei sunt pamantul bun in care va puteti pune samanta, si oamenii calificati de la care puteti invata. Deveniti ucenicii lor!   

 Adevaratii profeti si apostoli au aceeasi motivatie care la inspirat si pe Pavel, care este modelul nostru pentru apostolie. El sia impartasit motivatia in Coloseni 1:25,2829: “Slujitorul ei am fost facut eu dupa ispravnicia, pe care mia dato Dumnezeu pentru voi ca sa intregesc Cuvantul lui Dumnezeu,…. Pe El Il predicam noi si sfatuim pe orice om si invatam pe orice om, in toata intelepciunea, ca sa infatisam pe orice om desavarsit in Hristos Isus. Iata la ce lucrez eu si ma lupt potrivit lucrarii Lui, care lucreaza cu tarie in mine.”  

 Pavel a inteles ca lucrarea lui era o responsabilitate de ispravnicie, nu pentru binele lui propriu, ci pentru binele altora. El era motivat doar de un singur lucru, si acela era sa prezinte pe orice om desavarsit (complet matur) in Hristos. Singura lui grija era sa aduca credinciosii la desavarsire. El a inteles ca acesta era scopul si planul lui Dumnezeu. El nu dorea nimic altceva si era o bucurie pentru el sa sufere ca sa poata implini acest lucru. (Coloseni 1:24). Aceasta motivatie e ceva ce noi putem testa. Circumstantele vietii ne descopera adevaratele motivatii ale inimii. Apostolii si profetii autentici sunt foarte interesati de cresterea si maturitatea voastra spirituala. Aceasta le inflacareaza inima. Cand lucrurile se complica, atitudinea sau purtarea lor nu se schimba fata de voi. Adevaratii apostoli si profeti sunt “bucurosi sa sufere” pentru binele vostru pentru a face orice este necesar sa va ajute sa deveniti “desavarsiti in Hristos”.  

  

UNITATEA BISERICII  

Un alt aspect al acestei “noi” biserici care va fi zidita pe temelia slujirilor restaurate de apostol si profet este ca biserica va incepe sa experimenteze adevarata unitate. Rugaciunea lui Isus din Ioan 17:21 va fi ascultata. Efeseni 4:36 se va manifesta intrun mod practic. Slujirile  apostolice si profetice restaurate vor aduce inapoi trupului lui Hristos o pasiune pentru scopurile lui Dumnezeu in biserica. Ei inteleg ca intentia lui Dumnezeu pentru biserica este ca fiecare membru sa fie echipat si ucenicizat ca el sau ea sa ajunga la maturitte.  Nimic nu este mai important pentru ei decat aceasta. Sa implineasca acest scop, ei vor aduce o restaurare a intelegerii evreiesti a unitatii si cum poate fi ea implinita.   

Aceasta intelegerecunoastere evreiasca defineste unitatea in termeni biblici. Influentele lumii antice grecoromane asupra bisericii vor fi descoperite si date la o parte. Vom ajunge sa intelegem ca unitatea niciodata nu se va baza pe a crede exact aceleasi lucruri, sau pe talmacirea Scripturii in acelasi mod, sau pe aceeasi intelegere teologica asupra unor probleme diferite. Unitatea in trupul lui Hristos nu a fost niciodata gandita ca sa reflecte conformitatea cu un sistem de credinte sau intelegeri. In mintea ebraica, conform cu modelul biblic, unitatea este bazata pe diversitate: diversitate in intelegere, diversitate in interpretare, diversitate in crezuri. Cand vom intelege ca Dumnezeu este interesat de asemanarea noastra cu Hristos si de un caracter dumnezeiesc, atunci vom analiza roadele crezurilor noastre, roadele interpretarilor noastre si roadele teologiilor noastre. Ne ajuta ele sa crestem in toate aspectele spre asemanarea cu Hristos?  

Daca nu, atunci ar trebui respinse. Crezurile, intelegerile si interpretarile care ne ajuta sa crestem in asemanarea cu Hristos ar trebui implementate.  

Diversitatea noastra este taria noastra pentru ca diferentele noastre ne ascut/slefuiesc asa cum “fierul ascute fierul” (Prov. 27:17). Diferentele noastre ne intaresc si ne ajuta sa crestem pentruca ele ne provoca la rugaciune si la studierea mai adanca a Scripturii. Devenim ca evreii din Berea care, auzind predicarea invierii lui Mesia, au fost determinati sa studieze Scriptura ca sa stabileasca adevarul.(Fapte 17:11). Asa cum trupul nostru uman este facut din mai multe parti diferite, asa este si Trupul lui Hristos (1Cor. 12:12). Asa cum partile trupului nostru sunt diferite in structura si functii, asa si partile trupului lui Hristos.   

Noi nu putem spune ca nu avem nevoie de celelalte parti ale trupului lui Hristos care sunt diferite de noi, nu mai mult decat orice parte a trupului nostru uman care poate refuza ceea ce alte parti furnizeaza. Degetul tau aratator nu poate spune pancreasului, “Numi mai trimite nimic din chestiile tale de pancreas aici, noi nu credem in chestiile pancreasului.” Daca ar refuza “chestiile pancreasului”, ar incepe curand sa se simta rau, sa se coloreze ciudat, sa inceteze a mai functiona si sa moara. Aceasta se intampla in trupul lui Hristos cand refuzam partasia biblica corespunzatoare cu ceilalti membri a trupului care sunt diferiti de noi, in “structura si functii”. “Nutritia” necesara furnizata de ei este curmata si toti suferim “boli” spirituale din aceasta cauza.  

Daca gandesti prin prisma acestei analogii, poti vedea cat de nesanatos este trupul lui Hristos. Dar Dumnezeu va schimba toate acestea. Biserica va invata principiile unitatii si va incepe sa le puna in practica. Biserica va ajunge la unitate. Cei ce se vor impotrivi miscarii de unificare a Duhului Sfant, vor fi indepartati de pe pozitiile lor, si vor fi inlocuiti cu cei ce o vor incuraja si sustine.   

O alta “boala” ce se strecoara in trupul lui Hristos este nesiguranta ce predomina la cei ce conduc. Ca mazarichea prin grau, asa sunt lideri de biserici care, datorita nesigurantei lor, isi conduc bisericile ca si cum ele ar fi imperiile lor personale. Ei nu vad sau nu vor sa vada ca congregatiile lor sunt parte a Imparatiei lui Dumnezeu si sunt posesia personala a Regelui. Pana la urma Regele a „castigat” rascumpararea lor cu insusi sangele Sau. (Fapte 20:28) si ia facut pe lideri doar supraveghetori si administratori ai turmei Lui. Pentru ca isi vad biserica ca imperiul lor personal, ei sufera de un numar de simptome care dovedesc ca ei sunt infectati cu aceasta „boala”. Aceste simptome includ lipsa de dorinta: de a se uni cu alte biserici la evenimentele mari ale orasului, de a lasa alti pastori sa vina si sa slujeasca oamenilor lor, sa sprijine alte biserici in lucrarea lor, si sa se uneasca cu alti pastori in a face lucrarea Imparatiei. Acum cand incepem acest nou mileniu, cred ca va fi o miscare a Duhului condusa de apostoli si profeti autentici care vor aduce toate bisericile locale la intelegerea ca ele construiesc doar O SINGURA Imparatie, a lui Dumnezeu!, pentru ca: „Este un singur trup, un singur Duh, dupa cum si voi ati fost chemati la o singura nadejde a chemarii voastre. Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor, care lucreaza prin toti si care este in toti.” (Efeseni 4: 46)  

Asa cum slujbele de apostol si profet din biserica sunt aduse la functia lor propriuzisa, si asa cum aceste slujbe aduc unitate in biserica, asa biserica va incepe sa fie reformata. Sanatatea care va incepe sa curga in biserica, o va face sa se zideasca pe ea insasi in dragoste,  si sa creasca in maturitate. Va fi o biserica fara pata si fara cusur. Va fi o biserica „noua” pentru noul mileniu.